Inredning som inspirerats av verkstäder och fabriker går under benämningen industriinredning och syns allt mer i våra hem och på inredningsuppslag runt om i världen. Med sitt många gånger enkla formspråk och höga kvalité står industriinredning för hållbarhet och nostalgi, och påminner oss om arbetarklassens resa och transformationen till det samhälle vi lever i idag. Industriinredningen uppkom när man på grund av bostadsbrist i städerna flyttade in i övergivna fabrikslokaler och fick stora ytor att inreda med, och den fick snabbt ett uppsving och fann sin väg in i vanliga hem. Idag är den här typen av inredning så efterfrågad att designers tar fram nyproducerad inredning med industriell inspiration för att kunna möta den efterfrågan som finns.
En inredning i industristil består ofta av möbler och inredningsdetaljer i robusta material, ofta råa metaller eller återvunnet trä. Färgskalan går i grått, brunt och den idag alltmer populära tonen mässing, med accenter i gröna eller blå skalor. Inspirationen hämtas från miljöer som fabriker och gamla industrier, och från bruksföremål som användes i det industrialiserade samhället men som fick en tillbakagång när man började importera och förbruka mindre hållbara produkter i våra hem och skolor.
Nyproducerade industriinspirerade möbler och inredningsdetaljer har sitt ursprung i industridesign eller industriell formgivning, som ursprungligen var formgivning av industriellt massproducerade föremål. Sådana produkter produceras ofta med krav på produktens miljöpåverkan samtidigt som den utvecklas för att tilltala köparen på ett ergonomiskt och estetiskt plan. Exempel på nyproducerad industriinredning kan vara bord av robusta material, skåp som inspireras av de förvaringsskåp man förvarade varor i hos detaljhandlare, soffor gjorda av lastpallar, eller lampor i metallskalor som aluminium, stål eller plåt som med sitt nakna sken inger en typisk fabrikskänsla.